AKTUELNO

Dr Jelenom Vukoičić, politikolog, rekle je za NOVO JUTRO televizije Pink, da pritiske vrše neke snage koje žele da Srbija iz svega ovoga izađe kao apsolutni gubitnik, i sve što se dešavaje, kako kaže, u pravcu ostvarenja takvog cilja.

Nedavno donošenje Zakona o ratnim memorijalima izazvalo je novu seriju izjava od strane albanskih lidera o takozvanom Končuljskom sporazumu iz 2001. godine.

Međutim, u porukama albanskih političkih lidera iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, „da Srbija ne poštuje ’Končuljski sporazum’ koji je potpisala i koji je obavezuje”, problem predstavlja to što se oni pozivaju na dokument koji je nepostojeći.

- Sada kako ovi pregovori, prelaze iz faze u fazu tako smo svedoci mesecima sve većih pritisaka sa različitih strana na Srbiju, i jako veliki pritisci dolaze sa juga Srbije, pokušava da se vrši pritisak na Beograd koristeći termin Preševska dolina, koja zapravo ne postoji - rekla je - rekla je Jelena Vukojičić.

Kako kaže, sada vidimo da se sa svih strana vrše pritisci na Srbiju.

- To su neke snage koje žele da Srbija iz svega ovoga izađe kao apsolutni gubitnik, i to je sve u pravcu ostvarenja takvog cilja - rekla je ona.

- Interesantno je da je ta pobuna Albanaca na jugu Srbije došla u zimu 2000.upravo posle pada Slobodana Miloševića. Tada sam se zatekao u Bujanovcu i prisustvovao pravoj baražnoj vatri između naših policijskih snaga i takozvane oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja je zapravo bila paravojna snaga i time je učinjena medveđa usluga novim vlastima koje su trebale da se konsiliduju - rekao je Apostolovski.

Foto: Printscreen

Kako kaže, to je bio pokazatelj međunarodne zajednice da pitanje Kosova i Metohije nije problem demokratskog pitanja, i da će biti rešeno padom Slobodana Miloševića.

Kako je rekao, ovde je problem što sada pojedini Albanski lideri pozivaju na nepostojeći dokument, koji nije potpisao niko od naših zvaničnika.

- Imamo još jedan od slučajeva gde se zapravo zanemaruje pravo, i poziva na neki dokument koji zvaničnici naše vlade, niti tadašnji savezni, niti predstavnici Srbije, nisu potpisali. Naši političari su tada, imajući tačne podatke ko su pripadnici paravojnih snaga, koje oružje poseduju, gde je ono locirano, dali jednu izjavu o amnestiji smatrajući da je u tom politički trusnom trenutku kada je trebala da se kosnoliduje nova vlada to dobro, međurim tada je učinjena medveđa usluga i pokazalo se da zapad nije imao dobre namere prema Srbiji - rekao je Apostolovski.

#Albanci

#Kosovo

#Novo jutro

#Preševo

'